Een unieke ervaring

Olen | donderdag 10 juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021 was er een gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen. Een uniek fenomeen dat zich maar een keer om de zoveel jaar manifesteert!

Basisschool Toermalijn (Olen) werkte een themadag uit voor alle kleuters en leerlingen. Elke klas werkte vooraf in de lessen rond zonsverduistering. En wat een geluk op de dag zelf: geen wolken dus alle kleuters en leerlingen konden met z’n allen ook effectief gaan kijken. Om het natuurfenomeen veilig te kunnen waarnemen, is het uiterst belangrijk om de ogen goed te beschermen. Een eclipsbrilletje zorgt ervoor dat je naar de zon kan kijken zonder je ogen te beschadigen. Iedereen een eclipsbrilletje op de neus dus, en het spektakel kon beginnen.

Aurubis Belgium ondersteunde het initiatief: “Dit levert voor deze Olense kinderen en jongeren ongetwijfeld een “Weet-je-nog?”-moment op, waar ze zelfs jaren later nog aan terugdenken. Het prikkelt de leergierigheid. En wie weet legt het zelfs wel de basis voor een wetenschappelijke interesse”, klinkt het bij Els Lievens, HR Director.

De vorige zonsverduistering die tijdens de schooluren plaatsvond dateert van 2015. Met een fijne projectdag achter de rug, kijkt de school al uit naar een volgende keer, al zal dat wel enkele jaren wachten worden. De eclipsbrilletjes komen later dus zeker nog eens van pas. “Hier gaan we nog vele jaren dat natuurwonder mee kunnen aanschouwen. Super dat we op Aurubis konden rekenen voor de ondersteuning”, aldus Ruben Veraghtert, directeur Basisschool Toermalijn.

Leuk weetje: De term zonsverduistering is eigenlijk niet zo goed gekozen. Bij een zonsverduistering wordt de zon namelijk niet verduisterd, maar slechts bedekt door de maan. Beter zou dus zijn zonsbedekking.