„Аурубис България“ връчи две специални награди в последното издание на конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава - FameLab All Stars“

Bulgaria | понеделник, 26 юли 2021 г.

Компанията продължава партньорството си със Софийският фестивал на науката 

За поредна година „Аурубис България” бе сред основните партньори на Софийския фестивал на науката. Това е най-големият фестивал за популяризиране на науката, насочен към младите хора. 
В програмата на изданието присъстваха редица интересни и актуални теми. Химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ към Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в партньорство с “Аурубис България” представиха демонстрации на живо, под надслов „Мед(е)ни експлозии“. Младите учени показаха как медта може да свети в синьо и зелено, колко опасна е сярната киселина, що за чудо е железният силикат и защо е враг на снега. Останалите основни теми на изданието тази година бяха декарбонизация, енергийна ефективност и високи технологии.

По традиция в последния ден от Фестивала се провежда и финалът на международния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“. Тази година състезанието бе озаглавено „All Stars” и в него се включиха таланти, доказали се при участията си от предните издания. Участниците имаха само 3 минути да впечатлят журито и публиката като обяснят някоя сложна научна тема по разбираем и атрактивен начин. Финалът „Лаборатория за слава FameLab“ се проведе за последен път на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет България.

Аурубис България традиционно награждава един от финалистите с парична награда и посещение на завода в Пирдоп. Тази година, по случай отбелязването на 10-годишнина на отдел Изследване и Развитие, д-р Милен Кадийски, ръководител сектор в отдела, награди не един, а двама от участниците, Александър Атемин в категория Биология, участвал през 2018 г., и Ивайла Сопотенска в Категория Хранителни технологии, участвала през 2014 и 2016 г. Като част от наградата Александър и Ивайла посетиха медодобивния завод в Средногорието и имаха възможност да разгледат технологичните процеси отвътре, придружавани от д-р Кадийски.

Софийският фестивал на науката гостува и на СУ „Свети Паисий Хилендарски“  гр. Златица. Химиците Наско Стаменов и Борис Яначков от „Корпуса за бързо гърмене“ към Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, проведоха открит урок пред учениците от седми клас. Чрез атрактивно представяне, посланиците да науката демонстрираха химични реакции, свързани с изучавания учебен материал. Част от експериментите включваха химичен светофар,  машината за пушек и горящата смес от пропан-бутан и сапун.

Софийският фестивал на науката се организира от Британския съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката, университети, изследователски звена, посолства и културни институти.

Downloads
КОНТАКТ
Ивайло Георгиев
Ивайло Георгиев

Ръководител Връзки с институциите

Напишете имейл