Ik heb 35 jaar als productieoperator gewerkt, ben nu 10 jaar teamleader en doe het nog steeds heel graag!”

Olen | vrijdag 29 juli 2022

Paul werkt maar liefst 45 jaar op Aurubis Olen. Als teamleader op Contirod stuurt hij een ploeg van 15 operatoren aan. Binnenkort gaat hij met pensioen, maar eerst blikt hij met trots terug op zijn Aurubis loopbaan.

 • Paul Verwimp
 • 64 jaar
 • Teamleader op de Contirod productieafdeling  
 • Werkt bij Aurubis Olen sinds 1977
 • Met 45 jaar dienst ben je een van onze “anciens”. Hoe ziet jouw loopbaan bij Aurubis er precies uit?

  Ik ben hier gestart toen ik 19 jaar was, in januari 1977, op de dienst ‘kwaliteitscontrole’. Nadien is die dienst samengevoegd met de productieafdelingen en dan ben ik productiearbeider geworden. Ik heb 35 jaar gewerkt als operator in de productie tot ik in 2012 de kans heb gekregen om door te groeien tot teamleader. Dat doe ik intussen 10 jaar en ik doe het nog steeds graag. Als teamleader heb je ook veel contacten met andere diensten. Ik ben een sociaal iemand dus dat maakt het voor mij wel extra plezant.

 • Je werkt nu als teamleader op Contirod. Wat houdt jouw functie precies in?

  Ik ben “ploegbaas” zoals ze dat in de volksmond zeggen. Ik stuur een ploeg aan van 15 operatoren, maak de werkplanningen en vakantieregelingen op, heb contact met HR voor de operatoren van mijn ploeg, … We werken in een 3-ploegensysteem en tijdens elke shift zijn we steeds met 11 operatoren aanwezig en ik val in waar nodig. Eigenlijk komt het erop neer om er samen met mijn ploeg voor te zorgen dat de productie draait. Ik mag dan wel ploegbaas zijn en mijn takenpakket is anders dan dat van de collega’s in de productie, maar ik voel me evengoed iemand van het team. Als er ingesprongen moet worden, dan twijfel ik geen seconde en dan doe ik dat.

 • Hoe zou jij een job als operator op Contirod productieafdeling omschrijven?

Ik vind dat er veel afwisseling zit in een job als Contirod-operator. Als het gaat over werken op een grote fabriek, dan denken mensen vaak aan werken op één vaste plek aan de lijn. Maar dat is het hier dus niet: wij roteren over de lijn. Bovendien hebben we op Contirod een gieterij en walserij. Die afwisseling is een groot voordeel, vind ik persoonlijk. En die afwisseling heeft er ook mee voor gezorgd dat ik al zo lang bij Aurubis werk. Want een job die je niet graag doet, blijf je geen 45 jaar doen! Ook heb ik het geluk gehad om altijd in een goede ploeg te staan, met een positieve sfeer en waar plezier gemaakt kan worden.

 • Welke groeikansen krijg je hier bij Aurubis?

Als je capaciteit, talent en de juiste attitude hebt, dan kan je bij Aurubis relatief snel doorgroeien, vind ik. Ik heb zelf jarenlang jaar gewerkt als productiearbeider en ben uiteindelijk kunnen doorgroeien tot teamleader. Dat is iets waar ik trots op ben, want dat is toch een blijk van waardering die je krijgt. Vroeger groeide je door tot ploegbaas als je 50 of 55 was en nu kan dat op 30 of 35. Je krijgt veel kansen bij Aurubis en als je ze nu niet krijgt, dan krijg je ze misschien wel binnen een, twee of vijf jaar.

 • Waarom werk je graag bij Aurubis?

Ik ben van Noorderwijk en dicht bij huis werken is echt heel aangenaam én gemakkelijk vind ik. Ik heb via Aurubis een speedpedelec geleaset en ik kom met de fiets, tenzij het pijpenstelen regent. En als ik met de nacht sta, durf ik ook wel eens de auto te nemen. Ook in mijn privé gebruik ik die speedpedelec vaak om me te verplaatsen, want je bent vaak sneller dan met de auto!

Op vlak van veiligheid is het verschil met vroeger bijzonder groot en dat waardeer ik enorm. Veiligheid is heel sterk mee geëvolueerd en er wordt alles aan gedaan om dat nog verder te verbeteren. We moeten ons er natuurlijk bewust van zijn dat we met zware industrie zitten bij hete temperaturen, dat vraagt oplettendheid en een juiste houding van iedereen. Maar veiligheid primeert heel duidelijk en gaat voor op snelheid of productiehoeveelheid.

En ik ben er ook van overtuigd dat Aurubis een heel goede en correcte verloning betaalt. Een goed loon, maaltijdcheques van 8€, … Maar geld alleen maakt natuurlijk niet gelukkig, want veel verdienen en je job niet graag doen, dat zou niet werken bij mij.

 • Als je bijna je hele loopbaan bij hetzelfde bedrijf werkt, heb je vast en zeker een memorabel verhaal. Vertel eens.

(lacht) Ik ben hier gestart in januari 1977 in een productiehal die intussen niet meer bestaat. Al vrij snel voelde ik dat die job eigenlijk niets voor mij was. Ik vond het te saai en er was te weinig uitdaging. Ik ben iemand die heel “rechttoe rechtaan” is en als ze mijn mening vragen, dan zeg ik ook waar het op staat. Een maand na mijn opstart komen twee mannen langs in de productie en ze vragen hoe het met mij gaat. Het was winter en ze hadden lange, bruine jassen aan. Dus ik dacht dat het collega’s uit de ateliers waren, en ik vertel dus dat ik de job niet zou blijven doen en dat ik van plan was om ander werk te zoeken. Een collega die bij me stond, vroeg nadien “Weet jij eigenlijk wie dat was?”. Blijkbaar was het een leidinggevende, maar dat wist ik dus nog niet. Ik ben kort nadien uitgenodigd voor een gesprek en ben dan tewerkgesteld op de Contirod afdeling. Dat was een goede zaak, want meer dan 40 jaar later werk ik nog altijd met veel plezier in deze productieomgeving. En het typeert ook hoe ik ben: ik zal altijd open zijn en mijn mening delen, al is het tegen de directeur. Ik vind eerlijkheid heel belangrijk en verwacht dat ook van anderen. 

 • Nog maar enkele maanden en dan begint jouw pensioen. Tijd voor andere dingen?

Ik ga heel graag fietsen met de koersfiets. Met de club of met mijn vrouw. We kunnen er echt van genieten om enkele dagen op B&B te logeren en daar de regio met ons tweetjes te gaan verkennen. We stippelen routes uit via de knooppunten en doen dan ritten van 100 à 120 kilometer per dag. En natuurlijk stoppen we af en toe om iets te drinken (lacht).

De productieteams op Contirod zoeken nog versterking. Ben of ken jij de nieuwe productieoperator? 
 • Solliciteer snel en gemakkelijk online. We ontvangen je graag voor testen en een kennismakingsgesprek. Heel graag tot binnenkort! 

Contacten
Carolien Verbandt
Carolien Verbandt

Watertorenstraat 35, 2250 Olen

Phone 014 24 33 57
Schrijf e-mail