Het materiaal koper

Oneindig recycleerbaar

Aurubis recycleert en valoriseert.

Koperschroot komt toe op ons bedrijf in Olen en wordt mee in het productieproces verwerkt, om zo tot hoogzuivere eindproducten te komen. 99,995% koperzuiverheid, daar gaan we voor.

Dat koper oneindig gerecycleerd worden maakt het zo aantrekkelijk. Want, we hechten bij Aurubis ontzettend veel belang aan een groene toekomst voor onze planeet. Voortdurend optimaliseren we onze productieprocessen en dus ook de impact van onze activiteiten op het milieu. Onze rol binnen de circulaire economie is doorslaggevend. Onze producten zijn bedoeld voor groene en duurzame oplossingen.

Koper: een uniek metaal

Koper is een metaal dat al heel lang bekend is bij de mensheid. Meer dan 10.000 jaar geleden leerden mensen het gebruiken en verwerken. Tijdens de bronstijd ontstonden metalen voorwerpen van brons – een combinatie van koper en tin.

De naam koper komt uit de Romeinse tijd, toen het metaal “aes Cyprium” genoemd werd. Dat betekent ‘erts uit Cyprus’. Nadien evolueerde dat naar het woord “cuprum”. Het chemische symbool is “Cu”. Koper heeft een typische koperrode kleur in zijn pure en ongelegeerde staat.

Koper is een metaal dat oneindig veel gerecycleerd kan worden, zonder ook maar enig kwaliteitsverlies. Recycling bespaart niet alleen de energie die nodig zou zijn voor de winning en voorbereiding van de ertsen; het omsmelten van recyclingmateriaal kost ook minder energie dan de metaalproductie uit koperconcentraten.

Het moderne leven zou niet mogelijk zijn zonder koper.

Onze steeds toenemende connecties in kantoren en de bedrijven, de alsmaar groeiende vraag naar telecommunicatie, onze uitgebreide energiebehoeften en de hoge veiligheids- en comfortnormen in de hedendaagse autotechniek zorgen voor een voortdurende stijging van de vraag naar koper. De gemiddelde wagen bevat 25 kilogram koper – modellen uit het luxesegment bevatten soms zelfs meer dan het dubbele daarvan.

Koper is ook een gevestigde waarde in architectuur en bouw. In elektrische bedrading, maar ook in de leidingen van water- en verwarmingssystemen wordt koper gebruikt. Het metaal wordt daarnaast vaak ingezet voor dakbedekking en gevels door zijn goede corrosiebestendigheid en natuurlijk ook door zijn esthetische meerwaarde.

Koper heeft een heel bijzondere en unieke eigenschap: na verwerking is het heel vlot en eindeloos te recycleren, zonder dat het zijn kwaliteiten verliest. Dat verklaart meteen waarom koper wel eens “rood goud” genoemd wordt.