“Starten in de job waarvoor ik naar school gegaan ben, dat vind ik echt een mooi begin van mijn carrière.”

Olen | vrijdag 6 mei 2022

Daan is de jongste elektromechanieker in ons Aurubis Olen team. In 2020 startte hij als schoolverlater op ons bedrijf. Lees hier zijn volledige verhaal!

 • Daan Goossens
 • 19 jaar
 • Elektromechanieker in de smelterij 
 • Werkt bij Aurubis Olen sinds 2020
 • Jij werkt als elektromechanieker in de smelterij: wat houdt dat precies in?

  In de smelterij wordt het koperschroot gerecycleerd en gesmolten. Je zou onze afdeling dus gerust het kloppende hart van onze koperproductie kunnen noemen. We gieten er koperanodes die nadien naar onze elektrolyse afdeling gaan voor verdere raffinage. Om de smelting en de gieting van het koper draaiende te houden, staan mijn collega’s en ik in voor depannage van storingen. Eigenlijk kan je onze job heel kort en bondig samenvatten: alles maken dat defect is en ervoor zorgen dat de productie blijft lopen!

 • Dat klinkt als een spannende job, waarbij geen enkele dag hetzelfde is?

  Absoluut! Ik heb altijd een telefoon bij: als er ergens iets hapert, worden we opgeroepen. Als je weinig oproepen krijgt, kan je in het atelier doorwerken aan niet-urgente zaken. Maar er zijn ook dagen waarop de telefoon precies niet stil lijkt te staan. In deze job moet je dus wel prioriteiten kunnen stellen. Je krijgt telefoon en overlegt dan samen met collega’s en leidinggevenden wat er eerst moet gebeuren.

  Ik werk in een team van 5 elektromechaniekers, in een groter team met onderhoudsmensen. We werken in vier shiften (nacht, late, dag en vroege) en lossen elkaar af. Als elektromechanieker sta je in voor de plotse pannes. De onderhoudscollega’s staan dan weer vooral in voor het preventieve onderhoud. De onderlinge briefing is heel belangrijk: als je een collega aflost, krijg je info over wat er de vorige shift gebeurd is.

 • Jij bent onze jongste elektromechanieker. Over jouw opstart bestaat zelfs een bijzondere anekdote: vertel eens?

  Ja, klopt! Toen ik hier solliciteerde en de job toegewezen kreeg, zat ik nog op school. Je moet meerderjarig zijn om te mogen werken bij Aurubis. Ik verjaar midden augustus en ik moest nog achttien worden. Dus ik heb eerst enkele weken van de zomervakantie genoten, om dan een week na mijn verjaardag te beginnen werken. Je contract tekenen voor je achttiende verjaardag, het heeft wel iets. Als ik er zo op terugblik, geeft dat een heel goed gevoel. Starten in de job waarvoor ik naar school gegaan ben, vind ik echt een mooi begin van mijn carrière.

 • Hoe ben je in contact gekomen met Aurubis Olen?  

  Eigenlijk was het mijn papa die de vacature tegenkwam op Facebook en mij erop attent maakte. Ik kom uit een opleiding elektromechanica en wist eigenlijk al jaren dat ik écht die job wou doen. Dus ik was natuurlijk meteen enthousiast! 

  Tijdens mijn stages heb ik in een soortgelijke industrie gewerkt en dus had ik daar al wat ervaring kunnen opdoen. Het is een job dichtbij huis en de jobinhoud kende ik uit mijn stage en opleiding. Dit is wat ik graag wilde doen. Dus ik was héél tevreden dat ik vlak na mijn schoolperiode kon starten bij een stabiele werkgever dichtbij huis én in de job die ik voor ogen had.

 • Een uitdagende job voor zo’n jonge kerel: hoe ervaar je dat?

  Toen ik hier opstartte, was er natuurlijk veel nieuw. De eerste periode liep ik mee met productiecollega’s om de afdeling en de leidinggevenden te leren kennen. Zo leerde ik ook de eventuele gevaren kennen. Want veiligheid is bij Aurubis heel belangrijk en daar wordt fors op ingezet in de interne opleidingen.

  Eens je de afdeling kent, draai je mee in ploegen zonder nacht en loop je mee met een elektromechanieker. Ik had zeker niet het gevoel dat ik er zomaar “ingesmeten” werd, integendeel. Er wordt individueel gekeken hoe ver je staat en wat je al dan niet al kan. Je mag naarmate de opleiding evolueert, zelfstandig eens iets doen, uiteraard met steeds alle veiligheidsvoorschriften in het achterhoofd, en zo groei je geleidelijk in de job. Ik haal er heel veel voldoening uit om dingen te maken. De collega’s zijn dan tevreden als de lijn terug goed draait. En des te meer je leert, des te beter je je job kan uitvoeren, dus da’s een driedubbele win!

 • Wat spreekt jou het meest aan bij Aurubis Olen?

  De goede sfeer – ik ben heel sociaal en vind de mix van generaties en het onderlinge respect voor elkaar heel leuk. Als elektromechanieker kom ik eigenlijk in contact met alle collega’s van productieploegen en dus ken ik bijna iedereen in onze afdeling. Dat vind ik geweldig! En ook, de humor van elke generatie is anders - heel tof dat er ruimte is om eens te lachen onder collega’s. Ja, ik heb het gevoel dat ik hier bij Aurubis Olen echt op mijn plek zit (lacht).

 • Is er iets waarvan je zegt: dat zou ik graag anders zien? 

  Iedereen die in onderhoud werkt, kent het wel: een ontbrekend wisselstuk. Daar durf ik wel eens op te vloeken! Dus als ik een toverformule kon verzinnen om nooit nog zonder wisselstuk te vallen, dan graag. In onze job als elektromechanieker moet een defect of panne snel verholpen worden en ik ben van nature uit ook heel resultaatgericht, dus ik zet alles op alles om zo snel mogelijk te depanneren.

 • De smelterij zoekt nog extra collega’s. Waarom is het de moeite om bij Aurubis te solliciteren?

  Zelf vind ik dat er meerdere voordelen zijn. Als starter heb je direct een heel goed startloon. En je komt terecht in een ploeg waar veel ruimte is om van elkaar te leren. In de ploegen is ook een toffe mix van leeftijden: je kan leren van wie hier al lang werkt en groeit zo in je job.

 • Om af te sluiten: als je luidop mag dromen, waar zie jij jezelf dan over tien jaar?

  Eigenlijk wil ik deze job graag blijven doen. Maar ik vind het wel een heel grote meerwaarde dat je binnen Aurubis kan doorgroeien naar een andere job of zelfs naar een andere afdeling. Aurubis als werkgever stelt zich heel flexibel op en je krijgt hier echt veel kansen.   

Daan werkt als elektromechanieker in de smelterij bij Aurubis Olen. Voor deze productieafdeling zoeken we nog extra operatoren! 
 • Geïnteresseerd? Solliciteer hier makkelijk en snel online.
 • We ontvangen je graag voor testen en een kennismakingsgesprek. Heel graag tot binnenkort! 
Contacten
Kathleen Thys
Kathleen Thys

Watertorenstraat 35, 2250 Olen

Phone 014 24 33 57
Schrijf e-mail