Прессъобщение

„Аурубис“ инвестира 800 млн. лв. в България

Bulgaria | четвъртък, 25 април 2024 г.

  • Компанията започва разширяване на капацитета за катодна мед, изграждане на нови фотоволтаични централи, програми за енергийна ефективност и модернизация на основното производство в завода до Пирдоп като част от мащабната инвестиционна програма „Инвестиции за прогрес. България 2027“

„Аурубис“ обяви началото на мащабна инвестиционна програма за страната, „Инвестиции за прогрес. България 2027“ на стойност 800 млн. лв. На 25 април беше направена първата копка за разширяване на рафинерията за катодна мед в завода на компанията до Пирдоп и Златица. Капацитетът за производство на катодна (рафинирана) мед ще бъде увеличен с 50% - от 230 000 до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е основен експорт на България.

Началото на новите проекти показва как последователно реализираме стратегията си за устойчив растеж
Roland Harings

Roland Harings

Chief Executive Officer (Vorstandsvorsitzender)

„Началото на новите проекти показва как последователно реализираме стратегията си за устойчив растеж. Разширяването на рафинерията ще ни помогне да посрещнем още по-добре нарастващата нужда от мед, елементът на енергийния преход, в световен мащаб“, заяви Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Групата „Аурубис“.

„Това е важен ден за България и за българо-немските отношения“, каза министърът на икономиката д-р Петко Николов по време на церемонията. „Правителството поставя фокус именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия“, допълни той.

С разширяването на рафинерията започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка, „Аурубис-2“ и „Аурубис-3“ в допълнение към създадената през 2021 г. първа соларна централа. Одобрен е и четвърти етап - „Аурубис-4“. След завършване на проектите фотоволтаичният комплекс на „Аурубис България“ ще разполага с 41 MWp зелени мощности за собствени нужди, които ще осигуряват 15% от необходимата за производството енергия и ще пестят над 25 000 тона въглеродни емисии на година.

На церемонията присъстваха още главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай, търговският аташе на Германия в България Мориц Зайлер, членът на Европейския парламент Цветелина Пенкова, проф. д-р Маркус Крамер от Надзорния съвет на Групата „Аурубис“, кметовете на Пирдоп и Златица Ангел Геров и Любомир Цветков, главният изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг“ Емил Ангелов.

„Ценим партньорството ни поради много причини – заложеното в ДНК-то ви спазване на правилата и да вървим заедно по пътя на реализацията на действително сложни проекти“, каза Емил Ангелов. „Главболгарстрой“ е изпълнител на строежа на разширената рафинерия.

„Аурубис България“ започна и първата фаза на проекта за замяна на енергоемки двигатели и агрегати с енергийно ефективни от най-ново поколение, като само от подмяната на двигателите ефектът се оценява на 25 GWh по-малък разход на електроенергия годишно. В ход е и строежа на довеждащия газопровод до завода, което ще позволи замяната на високоемисионни фосилни горива с природен газ.

„През следващите няколко години ще инвестираме повече от 800 милиона лева тук, за да осигурим следващите десетилетия. „Благодаря на целия екип, ангажиран с проектите“, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон поздрави компанията в специално видеообръщение. 

Проектите са част от четиригодишната програма „Инвестиции за прогрес. България 2027“, която предвижда обезпечаване на дългосрочното бъдеще на завода до Пирдоп и Златица и изпълнява стратегията на „Аурубис“ за осигуряване на ключови за европейската икономика материали и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Програмата включва още модернизация на основното производство през 2025 г., осъвременяване на процесите за пречистване на води и за обработка на шлака, нова флотилия от вагони за транспортиране на медни концентрати.

Aurubis AG е водещ световен доставчик на цветни метали и една от най-големите компании за рециклиране на мед в света. Акциите на Aurubis AG са част от сегмента Prime Standard на Германската фондова борса и са регистрирани в MDAX, Global Challenges Index (GCX) и STOXX Europe 600.

„Аурубис България“ АД стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е най-голямата компания в страната със структурно значение за икономиката на България.

Downloads
Контакт
Ивайло Георгиев
Ивайло Георгиев

Ръководител Устойчивост и връзки с институциите

Напишете имейл